Sfaturi pentru o viață fericită

Citeste sfaturile pentru o viata fericita. Cresteti potentialul.

Simplitatea fericirii

Căutarea fericirii reprezintă un obiectiv major în viața oricui iar deseori acest drum poate fi lung, anevoios și plin de obstacole dar pentru a ușura acest proces, vă recomand să țineți cont de sfaturile pentru a viață fericită și rațională prezentate de către renumitul psiholog și psihoterapeut Daniel David în cartea sa Tratat de psihoterapii cognitive și comportamentale, apărută în 2006 la Editura Polirom. Aceste recomandări au fost promovate și de către faimosul psihoterapeut Albert Ellis în lucrarea sa A Guide to Raţional Living, care s-a vândut în peste 1.500.000 de exemplare, fiind un bestseller în Statele Unite. De asemenea, aceste sfaturi au fost implementate încă din ani ’70 în curriculumul grădinițelor și școlilor din SUA și Australia, sub forma educației rațional-emotive și comportamentale.

Acestea sunt:

  1. Să dorești și să faci tot ceea ce depinde de tine pentru ca lucrurile să se întâmple așa cum vrei tu, dar în același timp să ții minte că nu scrie nicăieri că lucrurile trebuie cu necesitate să se întâmple așa cum vrei tu.
  2. Nu uita că ar fi de dorit ca toți ceilalți să te trateze corect, dar asta nu înseamnă că și trebuie cu necesitate să o facă.
  3. Nu uita că ar fi de dorit să reușești în tot ceea ce faci, dar asta nu înseamnă că și trebuie cu necesitate să reușești.
  4. Nu uita că ar fi de dorit ca viața să fie ușoară și dreaptă, dar asta nu înseamnă că și trebuie cu necesitate să fie așa.
  5. Nu uita că dacă lucrurile nu se întâmplă așa cum ți-ai dorit, asta nu înseamnă că ești fără valoare ca om, ci doar că ai avut un comportament mai puțin performant, care, probabil, poate fi îmbunătățit.

  6. Nu uita că dacă lucrurile nu se întâmplă așa cum ți-ai dorit, asta nu înseamnă că este o catastrofă (cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla), ci este doar un lucru neplăcut (poate chiar extrem de neplăcut), fără ca asta să însemne totuși că este cel mai rău lucru care ţi se poate întâmpla și că nu te mai poți bucura de viață.
  7. Nu uita că dacă lucrurile nu se întâmplă așa cum ți-ai dorit, poți tolera asta și poți merge mai departe bucurându-te de viață, deși este mai greu la început.
  8. Nu uita că este plăcut să ai aprobarea și dragostea celorlalți și fa tot ceea ce este omenește posibil să le obții, dar amintește-ți că și fără ele te poți accepta ca ființă umană care are dreptul să se bucure de viață.
  9. Nu uita că este de preferat să faci lucrurile perfect, dar este omenește să greșești.
  10. Nu uita că oamenii reacționează așa cum doresc ei, nu cum dorești tu, și amintește-ți că și ei, ca și tine, nu sunt perfecți.

Bibliografie:

Daniel David (2006) Tratat de psihoterapii cognitive și comportamentale, Editura Polirom, Iași

 

 

Distribuie