Ce este burnout-ul?

fenomenul burnout

               Termenul burnout este întâlnit destul de frecvent în zilele noastre însă el a fost introdus pentru prima dată în anul 1970 de către psihologul american Herbert Freudenberger. Cu ajutorul acestei sintagme el a descris consecințele stresului sever și a idealurilor înalte în cazul persoanelor ce au ocupații axate pe a-i ajuta pe ceilalți. Chiar dacă de multe ori există o confuzie între stres și burnout întrucât uneori produc efecte similare, burnout-ul este diferit de stres. Expunerea prelungită la anumiți stresori poate duce în timp la burnout însă stres-ul reprezintă un fenomen de sine stătător.

            Burnout-ul reprezintă o problemă indusă de stres ce se definește prin existența a trei componente: epuizarea emoțională, depersonalizare și un nivel redus al satisfacției privind realizările personale și profesionale (Fig. 1). Acest fenomen este mai prezent în cazul angajaților ce lucrează direct cu alte persoane, întrucât în aceste cazuri interacțiunea este centrată în jurul problemelor clientului iar pe termen lung, angajații pot simți că munca lor nu are nici un sens (în special dacă au de-a face frecvent cu nemulțumirile persoanelor cu care lucrează, dacă au de soluționat conflicte sau dacă trebuie să gestioneze situații cu o puternică încărcătură emoțională negativă), că eforturile lor nu sunt recompensate iar în timp, stresul cronic asociat cu aceste poziții poate duce la burnout.

Burnout factori

Fig. 1. Cele trei dimensiuni ale burnout-ului

            Primul aspect ce ține de burnout, epuizarea emoțională apare în urma golirii resurselor emoționale, persoanele afectate simțind că nu mai au energie sau că nu se mai pot implica afectiv în activitatea pe care o desfășoară. Aceasta este imaginea angajatului stresat, copleșit de responsabilități.

            A doua componentă, depersonalizarea se referă la dobândirea în timp de către angajat a unei atitudini sau a unor sentimente negative cu privire la persoanele cu care lucrează sau interacționează. Această componentă reprezintă echivalentul cinismului iar această percepție dezumanizată a celorlalți poate afecta calitatea serviciilor oferite de către persoana afectată de burnout întrucât, persoana respectivă inconștient va depune mai puțin efort la locul de muncă (aspect problematic mai ales în cazul în care aceasta lucrează în domenii cu un grad de responsabilitate ridicat, precum în profesiile din domeniul sănătății).

            A treia componentă, satisfacția scăzută cu privire la realizările profesionale și personale, reprezintă tendința angajatului de a se evalua pe sine într-o manieră negativă, acesta simțindu-se nefericit la serviciu sau în viața personală.

 

Caracteristici burnout

 

                E foarte important să  recunoaștem primele semne ale instalării acestei tulburări afective pentru a încerca să o tratăm și să o prevenim cât mai eficient întrucât efectele acesteia se pot răsfrânge și asupra altor domenii ale vieții noastre. Din păcate, numeroase studii au arătat că burnout-ul este deseori corelat cu un nivel ridicat al distres-ului personal, cu epuizarea fizică, insomnie, consum ridicat de droguri sau alcool și probleme maritale sau familale. De asemenea, profesional acest fenomen este corelat cu o productivitate scăzută, cu o rată ridicată a absenteismului și cu o dispoziție afectivă negativă la locul de muncă.

             Din fericire, există numeroase soluții pe care le puteți încerca pentru prevenirea acestui fenomen sau pentru tratarea lui precum practicarea exercițiului fizic regulat, învățarea și practicarea unor exerciții de respirație pentru diminuarea stresului, respectarea orarului de somn, delegarea responsabilităților, practicarea unor activități de voluntariat, implicare în activitați sociale sau consultarea unui specialist din domeniul sănătății mintale precum un psiholog sau psihoterapeut în cazul în care soluțiile încercate nu au avut succes și doriți să înțelegeți mai bine mecanismele psihologice ce mențin această dificultate sau să învățați tehnici adaptate nevoilor dumneavoastră pentru remedierea dificultăților cauzate de burnout.

Distribuie