Exercițiu de mindfulness pentru gestionarea gândurilor copleșitoare

exercitiu mindfulness

                     Mintea noastră este uneori frământată de griji și nu putem dormi noaptea sau nu ne putem concentra suficient de bine la sarcinile pe care le avem de îndeplinit în decursul zilei. În loc să vă lăsați torturați de o problemă, îndepărtați-vă de ea cu ajutorul unui exercițiu de minfulness.

            Termenul mindfulness se referă la starea de prezență conștientă, o modalitate de a vă concentra asupra prezentului și de a vă liniști gțndurile. Înseamnă să observați tot ce se întâmplă în mintea și corpul vostru în clipa de față, tot ce gândiți, tot ce vă doriți, fără a critica și fără a judeca. Mindfulness este recuoscut de către NICE (Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire) ca o formă eficientă de terapie a stresului fizic și psihologic.

                 Pentru a realiza acest exercițiu alegeți-vă un loc liniștit și spuneți-le clar celorlalți că nu vreți să fiți deranjați. Puneți un semn pe ușă. Închideți-vă telefonul. Potriviți cronometrul la cinci sau la zece minute.

               Așezați-vă confortabil, cu spatele sprijinit și cu mâinile odihnindu-se pe coapse sau în poală. Închideți ochii. Inspirați lent și gândiți-vă la „înălțare” pe măsură ce aerul vă intră pe nas. Expirați lent și gândiți-vă la „coborâre” pe măsură ce aerul vă iese pe gură. Concentrați-vă atenția mentală chiar în spatele punctului aflat în mijlocul frunții.

                    Vizualizați gândurile care vă aleargă prin minte ca pe niște boabe de fasole care sar, mingi sau maimuțe care fac salturi prin copaci. Remarcați „bâzâitul” gândurilor și priviți-le cum aleargă prin jur. Concentrați-vă pe respirație, gândindu-vă la „înălțare” când inspirați și la „coborâre” când expirați.

                    Întoarceți-vă la gândurile voastre, observați dacă s-au mai calmat puțin. Dacă aleargă încă, reveniți la respirație. Continuați să inspirați și să expirați, gândindu-vă la „înălțare” când aerul intră și la „coborâre” când iese. Pe măsură ce respirați, observați zgomotele din fundal și, pur și simplu, treceți peste ele. Continuați să vă concentrați pe respirație, înăuntru și afară, iar, din când în când, verificați-vă gândurile, remarcând că, de fiecare dată, s-au mai retras puțin. REmarcați orice disconfort pe care îl simțiți în corp și diminuați-l prin respirație.

                 La semnalul cronometrului, rămâneți câteva clipe liniștiți, deschideți încet ochii și reveniți treptat la realitate. Mai stați o clipă, ca să observați cum vă simțiți. Conștientizați unde vă aflați și că spatele vă este sprijinit. Întindeți-vă brațele și picioarele, ridicați-vă în picioare și întindeți-vă din nou. Opriți-vă o clipă. Observați-vă corpul, senzațiile, mintea. Totul este bine.

 

Sursa:

Adaptat după: „Jurnal de mindfulness – Exerciții care vă ajută să găsiți pacea și calmul oriunde v-ați afla” – Corinne Sweet, Editura Litera, 2014

Distribuie