7 lucruri importante despre psihoterapie…

beneficii psihoterapie

 

         Sunt câteva lucruri importante despre psihoterapie pe care oricine ar trebuie sa le ia in considerare atunci când dorește să înceapă un demers terapeutic. Ca psihoterapeut, pot spune că mă simt privilegiata pentru încrederea pe care mi-o acordă persoanele cu care lucrez și că într-adevăr psihoterapia reprezintă o profesie ce îți oferă foarte multe posibilități de dezvoltare dar si foarte multe recompense. Poți întâlni si foarte multe provocări totodată însă întotdeauna este ceva nou de învățat, o noua abordare terapeutica pe care o poți folosi in lucrul cu pacienții sau noi tehnici pe care le poți îmbina pentru a obține cele mai bune rezultate. Cu toate acestea, primul lucru ce trebuie făcut în orice demers terapeutic este stabilirea unei bune relații terapeutice si de aceea, uneori primele ședințe de psihoterapie sunt cele mai importante. Deoarece în spațiul public există numeroase mituri referitoare la psihologie sau psihoterapie în general, în continuare voi prezenta o serie de aspecte de care trebuie ținut cont atunci când începi un demers terapeutic:

  1. Terapeutul nu își va face o impresie greșită despre tine.

După părerea mea, acesta este cu siguranță unul din cele mai importante lucruri pe care oricine ar trebuie să le știe despre psihoterapie. Psihoterapeutul nu va crede niciodată că ți-ai pierdut mințile dacă ai ales să vii la cabinet. Oricine întâmpină dificultăți uneori, nimeni nu este perfect și noi toți facem greșești câteodată. Cel mai important este faptul că ai realizat că soluțiile pe care le-ai încercat până acum nu mai funcționează iar acum încerci să iei atitudine și să faci ceva pentru a te simți cu adevărat mai bine.

  1. Psihoterapeutul nu îți va oferi sfaturi.

Chiar dacă majoritatea oamenilor care vin la terapie se așteaptă ca terapeutul să le spună cum să procedeze atunci când se află într-un impas, e bine de știut că un terapeut bun nu oferă niciodată sfaturi. El te va ajuta să redescoperi resursele pe care le ai și pe care le poți folosi pentru a-ți rezolva problemele. Nu îți va spune ce să faci ci doar te va ghida pentru ca tu să fii cel care ia cea mai bună decizie pentru viitorul tău. Terapeutul  îți va împărtăși cunoștințele pe care le are, te va învăța tehnici de gestionare a emoțiilor sau a gândurilor intruzive și te va ajuta să îți atingi obiectivele.

  1. Încrederea este extrem de importantă.

Este foarte important să ai încredere în psihoterapeutul tău, chiar dacă uneori tema pe care ți-o va da de făcut între ședințe poate părea puțin ciudată la început. Toate aceste teme urmăresc atingerea unui scop, în special dezvoltarea unor noi moduri de a te raporta la situațiile problematice din viața ta. Cu toate acestea, dacă nu simți că rezonezi cu terapeutul tău poți să îi spui lucrul acesta pentru a analiza împreună ce anume nu funcționează și ar trebui îmbunătățit la relația dintre voi. Dacă în continuare simți o neconcordanța în relația terapeutică, atunci e mai bine sa te îndrepți spre altcineva cu care te-ai simți mai confortabil.

  1. Meriți să fii fericit.

Chiar dacă uneori poți simți exact contrariul, ține minte că meriți să fii fericit la fel ca toată lumea. Fericirea nu este rezervată doar anumitor oameni, oricine poate învăța cum să își gestioneze sentimentele mai eficient și cum să facă față mai ușor provocărilor zilnice. Nu fi atât de aspru cu tine însuți și permite-ți  să te bucuri pe deplin de lucrurile minunate din jurul tău.

  1. Tu ești cel care își poate rezolva toate problemele.

Întotdeauna e important să ții minte că tu îți poți rezolva toate problemele, indiferent cât de greu sau imposibil ar părea la început. Terapeutul tău te va ajuta să îți redescoperi punctele forte, te va ajuta să înțelegi anumite decizii și comportamente ce te-au surprins și te va ghida astfel încât să iei cele mai bune decizii pentru viitorul tău, însă în mare parte tu ești cel care trebuie să facă toată munca. Însă în acest demers anevoios câteodată nu vei fi singur, ci vei beneficia de susținere și ghidare din partea psihoterapeutului tău.

  1. Vei învăța noi modalități de a-ți exprima emoțiile.

Cadrul terapeutic este cel mai bun loc în care poți învăța cum să-ți exprimi emoțiile, așa că profită de acest lucru. Nu renunța atunci când devine dificil, ci continuă parcursul terapeutic și vei învăța noi modalități de a te raporta și de a gestiona gândurile intruzive și sentimentele ce ți cauzează disconfort. Astfel, nu te vei mai simți copleșit de acestea ci vei învăța cum să te protejezi și cum să le gestionezi mai eficient.

  1. Psihoterapia necesită muncă.

Așa cum spuneam și mai devreme, tu ești cel care își poate rezolva problemele așa că trebuie să știi și că psihoterapia necesită destul de multă muncă întrucât este un proces de mai lungă durată. Nu este întotdeauna ușor sau plăcut, mai ales atunci când vei retrăi sau rememora experiențe dureroase, însă trebuie să perseverezi astfel încât să poți depăși orice dificultate ce îți poate afecta starea de bine sau fericirea.

Începerea unui demers terapeutic poate fi un pic înfricoșător la început  dar sunt sigură că pe măsură ce vei observa cât de mult progres vei înregistra și cât de multe îmbunătățiri vei aduce vieții tale, vei ști că ai făcut alegerea potrivită.

Resurse:

http://www.mindbodygreen.com/0-12657/10-things-i-wish-everyone-knew-about-therapy.html

http://thesaltcollective.org/7-things-know-therapy-start/

 

Distribuie