Intrebari frecvente

Pentru a afla răspunsurile la întrebări, vă rugăm să dați cick pe acestea:

Ce este psihoterapia?

Conform Federaţiei Române de Psihoterapie, psihoterapia poate fi definită ca fiind „o disciplină ştiinţifică de sine stătătoare ce tratează, într-o manieră cuprinzătoare şi planificată, disfuncţii, suferinţe, tulburări de comportament şi boli datorate unor cauze atât psiho-sociale, cât şi psihosomatice. În aceste cazuri, tratamentul este realizat cu ajutorul unor metode stiinţifice psihoterapeutice şi non-medicale sau non-chimice, în cadrul unei relaţii terapeutice dintre una sau mai multe persoane tratate şi unul sau mai mulţi psihoterapeuţi formaţi într-o manieră generală şi specială.”.

Chiar dacă în psihoterapie se utilizează o gamă variată de tehnici, indiferent de tehnicile utilizate, cel mai important element în psihoterapie la ora actuală este relația terapeutică, ce reprezintă un factor comun în toate orientările terapeutice (Dafinoiu,I, 2000).

Distribuie

Cât durează o psihoterapie?

Deoarece psihoterapia este un proces individualizat, este destul de dificil de răspuns acestei intrebări. Durata psihoterapiei depinde foarte mult de scopurile pe care ţi le propui, de frecvenţa sedinţelor şi de dificultăţile care te-au facut să apelezi la psihoterapie. În general schimbările profunde necesită timp. De obicei, terapiile scurte au o durată de aproximativ trei luni de zile, cu întâlniri săptamanale însă pe măsură ce problema este rezolvată, frecvenţa şedinţelor de psihoterapie va descreşte, fiind necesară doar o întâlnire la două săptămani sau chiar mai rar. Durata variază şi în funcţie de forma de psihoterapie care îţi va fi indicată. După atingerea obiectivelor, terapia este considerată încheiată însă clientul poate apela ulterior la psihoterapeut dacă doreste să stabilească noi obiective sau dacă întâmpină noi dificultăţi.

Distribuie

Ce se întâmplă în timpul unei şedinţe de terapie?

În timpul şedinţelor de psihoterapie, vei vorbi despre lucrurile importante pentru tine, despre dificultăţile pe care le întâmpini dar şi despre calităţile şi abilităţile tale. Terapeutul te va asculta cu atenţie, îţi va pune întrebări pentru a te putea înţelege mai bine şi pentru a clarifica situaţia astfel încât să poată decide care sunt tehnicile terapeutice potrivite ce te-ar putea ajuta în găsirea soluţiilor la problema pe care o întampini. Îţi va propune anumite activitaţi atât în cadrul şedinţelor de psihoterapie dar şi ca temă pentru acasă, îţi va explica care este sensul lor şi veţi stabili împreună care sunt lucrurile pe care le poţi face pentru a consolida schimbarea în bine. 

Distribuie

Ce NU face terapeutul

În cadrul şedinţelor de psihoterapie şi nu numai, psihoterapeutul nu te judecă, nu te critică, nu te sfătuieste ce anume ar trebui să faci şi ce să nu faci, nu te poate manipula şi nu te poate face sǎ îţi pierzi controlul. Terapeutul nu te atinge niciodată fară să îţi ceară permisiunea şi nu intră într-o altă relaţie extraterapeutică cu tine, indiferent de ce natură (prietenească, sexuală, comercială, etc).

Psihoterapeutul nu îţi impune să faci nimic din ceea ce nu doresti să faci, ci doar propune anumite activităţi pentru care îţi cere consimţămantul informat şi angajamentul. El nu schimbă regulile relaţiei terapeutice fără să aibă permisiunea ta şi întotdeaua va negocia împreună cu tine schimbările ce survin în cadrul şedinţelor de psihoterapie pentru a te ajuta să consolidezi schimbarea în bine.

Întrucat psihoterapia nu este acelaşi lucru cu psihiatria, psihoterapeutul nu îţi va prescrie medicamente (doar în cazul în care este şi medic psihiatru).

Distribuie

Informaţiile divulgate în timpul psihoterapiei sunt confidenţiale?

Confidenţialitatea actului psihologic este garantatǎ prin Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberǎ practicǎ şi reprezintă o obligaţie a oricǎrui psiholog. http://www.copsi.ro

Conform codului deontologic al profesiei de psiholog, este interzisă divulgarea de către psihologi a unor date care le-au fost încredinţate sau de care au luat cunoştinţă în virtutea profesiei în cadrul sedinţelor de psihoterapie.

Transmiterea unora dintre informaţiile obţinute în timpul şedinţelor de psihoterapie către alte persoane sau instituţii se face doar cu consimţământul persoanei în cauză.

Singurele excepţii la regula confidenţialităţii sunt situaţiile în care păstrarea ei ar constitui un pericol real pentru persoana în cauză sau pentru alţi indivizi.

Atunci cand persoana aflată în terapie este un minor sau se află în imposibilitatea de a-şi da consimţământul informat, psihoterapeutul va manifesta o deosebită grijă pentru interesele şi bunăstarea acesteia şi va colabora cu celelalte persoane implicate în ocrotire.

Distribuie

Care este diferenta dintre un psiholog si un psihoterapeut?

Psihologul este absolventul unei facultǎţi de psihologie şi a unui master în domeniul psihologiei.

Psihoterapeutul este absolventul unei facultǎţi de psihologie (sau a unei alte specializări din domeniul ştiinţelor socio-umane sau medicină), care dupǎ terminarea facultǎţii a urmat timp de câţiva ani o formare într-o şcoalǎ de psihoterapie recunoscută şi acreditată de catre Colegiul Psihologilor din România şi a fǎcut sute de ore de dezvoltare personalǎ, el obţinând astfel atestatul de liberǎ practicǎ în psihoterapie.

Distribuie

Ce tip de psihoterapie practicați?

Ca psihoterapeut, sunt format în hipnoză clinică şi psihoterapie ericksoniană în cadrul Asociaţiei Romane de Hipnoză Clinică, Relaxare şi Terapie Ericksoniană, sub supervizarea domnului Prof. Univ. Dr. Ion Dafinoiu. Această abordare psihoterapeutică se bazează pe credința fermă că oamenii sunt posesorii unor abilităţi și resurse de care nu sunt conștienți, este preponderent eclectică (adică ea combină tehnici și concepte din mai multe școli de psihoterapie) şi utilizează diferite tehnici ce provin din terapia cognitiv-comportamentală, terapia sistemică, terapia narativă, terapia centrată pe obiective şi soluţii, programare neurolingvistică etc.

Distribuie
Distribuie